کارگاه آموزشی
«نگرشی دیگر به آیندهپژوهی»

شما شخصی را سراغ دارید که نسبت به آینده خود حساس نباشد؟ انسان موجودی است رو به رشد که رشد او در آینده زندگی او تبلور می یابد.اما چگونه می توان آینده را شناخت و در اختیار گرفت؟ اگر «آینده پژوهی» را در قالب یک سیستم کلان برنامه ریزی هوشمند که آثار شگرفی در کیفیت زندگی دارد شناسایی و آنرا به رسمیت بشناسیم، توان برنامه ریزی رشد و تعالی خود را خواهیم داشت.
مقدمه
سخن از «آیندهپژوهی» و «نگرشی دیگر» به آنست. همهٔ ما شنیده و خواندهایم که: «انسان باید نسبت به آینده خود شناخت و برنامه ریزی داشته باشد.» همچنین اظهارات و اقدامات مثبت یا منفی فراوانی را نسبت به این مسئلهٔ نیز دیدهایم. شنیدن، خواندن و دیدنی که بینش و نگرش ما را رقم زده و بعضاً شبهات و اشکالاتی را در ذهن ما پدید آورده است. اما آیا حقیقت «آینده پژوهی» همین است؟!
در بسیاری ازموارد، انسانها به دلیل کاربردی نبودن شناخت و ناتوانی در به کاربستن آگاهیها، در عمل وعینیت زندگی، با مشکلات عدیده و پیشبینینشدهای روبرو میشوند. به راستی چرا قادر به استفاده از معلومات خود در زندگی نبوده و از شیرینی طعم عمل آگاهانه و عالمانه به آموزههای علمی و دینی بیبهرهایم؟ جواب در عدم شناخت صحیح از مفاهیم دینی و معرفتی است.
«آینده پژوهی» یک موضوع مستقل در گوشهای از زندگی و یا یک مسئله صرفا تخیلی یا آرمانی نیست. بلکه یک سیستم[۱] کلان برنامه ریزی هوشمند است که آثار واهداف تعیینشدهای را دنبال میکند. برای درک حقیقت «آینده پژوهی» و کسب نگرش مطلوب نسبت به آن، باید سیستمیبودن، هدفمندبودن و تأثیرآن در کیفیت زندگی را با استفاده از روش آموزشی خلّاق و مولّد به دست آورد. ازهمین رو، «کارگاه آموزشی نگرشی دیگر به آینده پژوهی»، با هدف ارائه تبیینی صحیح از حقیقت این موضوع و تشریح سیستمی بودن آن، در قالب روش آموزش کارگاهی[۲]، توسط «مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام» تدوین شده و هماکنون دراختیار شما عزیزان میباشد.
مقدمه ناشر:
دوست داریم آینده خوب را. دوست داریم آینده آرام را. دوست داریم ساختن آینده را.
ساختن آینده آرزوی کسانی است که به دنبال موفقیت هستند. کسانی که فکر خود را به افق آینده میبرند و تلاش میکنند برای تحقق آنچه پسندیده آنهاست.
در این راه شناخت راهبردها و راهکارهای لازم و نقاط بحران ضروری است که در غیر این صورت برنامه ما به جای ساختن آینده ویرانی آینده را در پی خواهد داشت.
***
مجموعهٔ حاضر، آیات و روایاتی است چند، دربارهٔ فرزندآوری و جمعیت که به صورت سیستمی عرضه شده و میکوشد تا با ترسیم حداکثری زوایای این موضوع از نگاه اسلام، نشان دهد چگونه میتوان به آینده مطلوب دست یابیم.
مؤسسهٔ مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام که رسالت خود را «طراحی سیستمهای زندگی بر اساس نگرش اسلام» قرار دادهاست امید دارد خوانندگان حقیقتجو با دقت در این مجموعه نگرش و حسّی راهگشا نسبت به این موضوع بیابند.
شیخ ایمان کاظمی
مؤسسهٔ مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام
ربیعالثانی ۱۴۳۵
- سیستم به سادهترین و کوتاهترین بیان یعنی: مجموعهای از اجزاء هدفمند و مرتبط با هم.[↩]
- به منظور کسب آگاهی بیشتر از راهبردها و راهکارهای این روش تحقیقی و آموزشی، به دو کتاب «راهنمای تحقیق با اقتباس از نگرش اسلام به علم و هستی» و «راهنمای تدریس با اقتباس از نگرش اسلام به علم و علمآموزی» تألیف حجهٔالاسلام و المسلمین حاج شیخ عبدالحمید واسطی مراجعه نمایید.[↩]