کارگاه آموزشی
«نگرشی دیگر به جمعیت»

«جمعیت» از پیشرانهای مهمتوسعه و تعالی یک کشور به حساب میآید. ولی آیا هر نوع جمعیت و با هر سیاستی برای آن قابل قبول است.
سیاست «کنترل جمعیت» که ادعا میشود برای تعدیل و کاهش معقول جمعیت کشور اسلامیمان اجرامیشود، به کجا انجامید؟ الآن در چه موقعیتی هستیم و در آیندهٔ نزدیکتر چه خطر هولناکی کشور را تهدید میکند؟ آمار دقیق و دیدگاه صادقترین و خبیرترین کارشناسان در این زمینه چیست؟
مقدمه:
جمعیت» یکی از مباحث مهم در هر جامعهای است که به خصوص در سالهای اخیر در کشور ما اهمیت بیشتری یافته است.
طرح کنترل جمعیت که از سال ۶۸ در کشور ما اجرا گردید میکوشید تا افزایش جمعیت را متوقف سازد. موافقین این طرح بر این باوربودند که باید به سمت تنظیم جمعیت پیش رفت تنظیمی که در نهایت به کاهش رسید.
در طول این سالها عدهای از صاحبنظران مخالفتهایی را اظهار نمودند که هیچگاه توجه کافی به آن نگردید.
در سالهای اخیر مخالفت مقام معظم رهبری دامظلهالعالی با این طرح مطرح شد. ایشان طی ۳ سال در ۱۰ نوبت سخنرانی خود به این مسأله پرداخته و خواستار افزایش جمعیت کشور گردیدند.
از آنجایی که زوایای بحث جمعیت باید به صورت یک سیستم به هم پیوسته مورد توجه قرار گیرد کارگاه نگرشی دیگر به جمعیت توسط مؤسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام تدوین گردید.
هدف از این کارگاه رسیدن به نتیجه منطقی از یک فرایند آموزشی صحیح است.
آنچه در این مجموعه مورد توجه می باشد، استفاده از روشی است که به تحقق هرچه بهتر و بیشتر هدف آموزش منجر گردد و آن عبارت است از: «آموزش خلاق» .
شاخصه اصلی این نوع آموزش سهیم نمودن مخاطب درتبیین مطلب، از طریق مطرح نمودن سؤال و زمینه چینی برای تلاش شخصی در جهت کشف پاسخ می باشد. البته در این فرایند، اساتید و راهنمایان کارگاه نقشی اساسی برعهده دارند.
هر کارگاه نیز بر اساس روند منطقی موجود در هر حرکت و فعالیت موفق، شامل مراحل ششگانه ای است که عبارتند از: تعیین هدف، نقطه شروع، نقطه مرکزی، برنامه حرکت، نقاط خطر و نقطه مقصد. به تعبیر دیگر، در هر کارگاه پس از تعیین هدف و شناسایی قدم اول، روح کلی حاکم بر موضوع مورد بحث به عنوان نقطه مرکزی تبیین شده و سپس با ارائه مسیر حرکت لازم و موانع موجود در آن به ترسیم نقطه مقصد و نتیجه عملی کارگاه پرداخته می شود. در هر یک از مراحل، مخاطب برگه ای حاوی یک سؤال دریافت نموده و توضیحاتی کوتاه راجع به آن را توسط استاد می شنود. سپس با استفاده از تفکر خود به سؤال پاسخ داده و سرانجام با دریافت پاسخ از پیش آماده شده، به مقایسه آن با پاسخ خود پرداخته و به جمع بندی نهایی میرسد.
توجه به این نکته ضروری است که با وجود اینکه تلاش شده است در این کارگاه ابعاد مختلف موضوع جمعیت در حد امکان مورد بررسی قرار بگیرد ولی ناگفته پیداست که از یک گارگاه مختصر با مدت زمان اجرایی کوتاه نمیتوان توقع پاسخگویی به تمامی سؤالات و ابهامات را داشت. آنچه در این کارگاه به دنبال آنیم ایجاد تلنگری نسبت به این مطلب است و حداقل انتظار آن است که شرکت کنندگان اهمیت بررسی بیشتر این موضوع را دریافته، در برابر تبلیغات ۲۰ ساله کاهش جمعیت، افزایش جمعیت را لااقل به عنوان فرضیه ای که احتمال صحت آن وجود دارد موردنظر داشته باشند.
امیدواریم بتوانیم در این زمینه قدمی برداریم.
محتوای کارگاه:
جمعیت مولّد و خلّاق (تعیین هدف)
هویت جمعیت (نقطهٔ شروع)
فرصت یا تهدید (نقطهٔ مرکزی)
مدیریت جمعیت (برنامهٔ حرکت)
ظاهرگروی، خودمحوری (نقاط بحران)
جمعیت متعادل و پیشرفته (نقطهٔ مقصد)